HR  |  EN

MUZEJSKI PROSTORI · Povijest zgrade

Povijest zgrade i galerije

Umjetnička galerija Dubrovnik osnovana je 1945. godine i bila je smještena u palači Cerva - Pozza na predjelu Pila. Arhitektura u kojoj se, od 1948. godine, nalazi danas ova muzejska ustanova moderne i suvremene umjetnosti, prvotno je zamišljena i građena, od 1932. do 1939. godine, kao reprezentativna obiteljska palača dubrovačkog brodovlasnika Boža Banca. Projektirali su je istaknuti hrvatski arhitekti Lavoslav Horvat i Harold Bilinić tlocrtno i stilski bliskoj gotičkim i renesansnim primjerima dubrovačke urbane i ladanjske arhitekture, primjerice Kneževa dvora, palače Divona, ljetnikovca Sorgo; danas je palača Banac zaštićeni spomenik kulture.

Ugovorom osnivača i vlasnika, Grada Dubrovnika, Umjetnička galerija Dubrovnik je 2005. godine dobila na korištenje i pridružene prostore, Galeriju Dulčić Masle Pulitika na Držićevoj poljani 1 u Dubrovniku i 2008. godine Atelijer Pulitika u dubrovačkoj tvrđavi Sv. Ivana.

Ustanova u kulturi osnovana s namjerom da prikuplja, stručno obrađuje i izlaže likovno-umjetničku građu moderne i suvremene umjetnosti, Umjetnička galerija Dubrovnik je do danas, otkupima i donacijama, uspjela prikupiti vrijednu zbirku od približno 3000 umjetnina. U zbirci moderne umjetnosti, koja obuhvaća likovnu produkciju nastalu u razdoblju od kraja XIX. i početka XX. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata, najviše su zastupljeni autori povezani za dubrovačko područje i to oni, čiji je opus daleko nadrastao regionalni, pa i nacionalni značaj. U zbirci suvremene umjetnosti, koja obuhvaća likovnu produkciju nastalu u razdoblju od svršetka Drugog svjetskog rata do danas, uz medije skulpture, slikarstva i grafike, zastupljen je i zbirka fotografije, video-radova i umjetničkih instalacija.