HR  |  EN

MUZEJSKI PROSTORI · Galerija Dulčić Masle Pulitika

Galerija Dulčić Masle Pulitika

Smještena nasuprot dubrovačkoj katedrali i uz Knežev dvorna adresi Držićeva poljana 1 i otvorena 1997. godine kao memorijalni prostor američkog diplomata Ronalda Browna stradaloga u avionskoj nesreći uoči dolaska u Dubrovnik 1996., Galerija Dulčić Masle Pulitika je na drugom i trećem katu zgrade izložbeni prostor muzejske ustanove Umjetnička galerija Dubrovnik.

Djela slikara Dulčića, Masle i Pulitike koja su zaštitni znak ovoga prostora, izlagana su između izložbi drugih autora. Stoga je 2013. godine na prvom katu postavljen stalni izložbeni postav djela trojice istaknutih dubrovačkih slikara, Iva Dulčića (1916. – 1975.), Antuna Masle (1919. – 1967.) i Đura Pulitike (1922. – 2006.).

Bez formalne poveznice grupe, uz dominantan osjećaj za pikturalnost ove slikare povezuje i snažan kreativni izraz; Dulčićeva osobnost iznimna je u brzim potezima kista i profinjenosti teksture, gusti namazi boje u Maslinom načinu slikanja bliski su dječjem crtežu, Pulitikina koloristička zasićenost trijumfira u plošnoj monumentalnosti. Na drugom katu ovoga izložbenog prostora kontinuirano se vodi izlagačka aktivnost privremenih izložbi, autora i tematike različitih provenijencija, ali uvijek vodeći računa o visokoj kvaliteti izloženoga i pratećih materijala (katalozi izložbi).

Sa drugoga kata Galerije Dulčić Masle Pulitika je moguć pristup nedalekome, trećem izložbenom prostoru Umjetničke galerije Dubrovnik, Atelijeru Pulitika. U prostoru in situ u kojem je slikar intenzivnoga kolorita, Đuro Pulitika dugi niz godina imao svoj radni prostor i u kojem je izlagao svoja djela brojnim posjetiteljima, otvoren je 2013. godine vjerni, rekreirani slikarev atelje sa slikama, a u većem, prednjem dijelu toga prostora unutar dubrovačkih zidina je izložbeni prostor privremenih izložbi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložbeni prostor Galerije Dulčić Masle Pulitika: