FACEBOOK            HR  |  EN

Galerija · Izložbeni i muzejski program

Temelj Umjetničke galerije Dubrovnik nacionalna je umjetnost s kraja 19. stoljeća, dakle početak hrvatske moderne. No, njezin je interes i sve ono što se događalo nakon toga, naročito suvremeni trenutak hrvatske i svjetske umjetnosti. Stoga je sve te sadržaje potrebno uskladiti, stvoriti interakciju između prošlosti i sadašnjosti, te lokalnih, nacionalnih i internacionalnih prostora. Potrebno je, nadalje, ekshumirati slabije poznate opuse iz prošlosti, obraditi nedovoljno znane aspekte modernih klasika i njihovog djela, predstaviti i katalizirati rad talentiranih mladih umjetnika koji žive ili potiču iz Dubrovnika i regije. I, što je najvažnije, treba omogućiti kreativni susret ove sredine s djelom svjetski važnih umjetnika.

Imajući u vidu zatečene zadatosti takva se koncepcija nameće kao prirodna. Naše je nastojanje, ma koji sadržaji (osobnosti, epohe, stilovi, mediji ..) bili u pitanju, zadržati visoku kvalitativnu razinu umjetničkog materijala i njegova predstavljanja. Umjetnička galerija Dubrovnik kao muzej moderne i suvremene umjetnosti, jednostavno mora biti ogledno mjesto art-prezentacije, model i parametar vrijednosti.

Upravo takve težnje dovele su do ideje suradnje sa svjetski važnim kustosima koji će svojim znanjem, utjecajem i angažmanom omogućiti da svijet dođe u Dubrovnik i da Dubrovnik ode u svijet. Naravno da Dubrovnik ni dosad na planu likovnosti nije bio tabula rasa, ali sada bi stvar trebalo postaviti koncepcijski vrlo čvrsto, odnosno tako da se postigne jasno profilirana, dugotrajna i oplođujuća aktivnost s tendencijom rasta, jačanja i razvoja.
Tako je tokom 2002. i 2003. godine uspostavljena suradnja s Catherine David - uglednom svjetskom povjesničarkom umjetnosti, ravnateljicom kasselske Dokumente X te ravnateljicom rotterdamskog muzeja Witte de With - ostvaren projekt i završna izložba Dubrovnik - ovdje i drugdje/ Dubrovnik - ici et allieurs.

Isto tako, u ljeto 2002. postavljena je međunarodna izložba Opažanje/Perception, ostvarena u suradnji s francuskim galeristom Jean de Breyneom.

Godine 2003. ostvarena je velika izložba Svjetlina/Brightness radova iz zbirke suvremene umjetnosti Thyssen Bornemisza. Izložba je predstavila radove najvažnijih umjetnika današnjice.

U tom nizu, u ljeto 2004. postavljena je retrospektiva međunarodno afirmiranog umjetnika Brace Dimitrijevića a 2006. izložba belgijskog umjetnika Jana Fabrea.

U suradnji s Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr in der Alten Post i švicarskim privatnim kolekcionarima, u ljeto 2008. godine postavljena je izložba grafika Pabla Picassa.
U 2009. godini priređene su čak dvije međunarodne izložbe: Jan Fabre-Le temps emprunté / Posuđeno vrijeme i, u suradnji sa Zbirkom grafika i crteža ETH iz Züricha, Američka grafika od 1960. do danas. U suradnji s Kunsthausom Zürich/Fondacijom Giacometti, 2010. godine ostvarena je izložba skulptura, slika, grafika i crteža Alberta Giacomettija pod nazivom Alberto Giacometti-Kipar duše XX. stoljeća.

Sve ove manifestacije u sebi sadrže i nacrt budućeg djelovanja Umjetničke galerije Dubrovnik kao važnog punkta re-metropolizacije grada Dubrovnika, njegove promocije u umjetničko središte koje nadilazi lokalne granice. Svojom poviješću, kapacitetima, jedinstvenom strukturom i ljepotom, statusom svjetske - ne samo turističke - destinacije, Dubrovnik to jednostavno - zahtjeva.VIRTUALNI VODIČ